Top

Büyüleyici plajları, turkuaz denizi ve korunmuş tarihi dokusu ile Samos, ülkemize en yakın adadır. İzmir Sığacık’ın tam karşısında yer alan Samos Adası, Sığacık’tan Karlovasi’ye kurulmuş olan dostluk köprüsü ile birlikte meraklılarını ve sevdalılarını yaratmıştır.

Eski çağlarda önemli bir kültür merkezi olan Samos Adası’nda ilk yerleşimin ne zaman olduğu bilinmemektedir, ancak yapılan arkeolojik kazılarda bulunan buluntular bizleri 3 bin yıl kadar geriye Neolotik dönemlere kadar götürmektedir.

Yunan Mitolojisi’nde Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak geçer, Kleopatra’nın Aşk Adası olarak anılmaktadır.

Baktığımızda oldukça hareketli bir tarihi geçmişe sahip, pek çok önemli medeniyeti ağırlamış olan bu güzel ada günümüzde gezmeyi sevenler için Yunan Adaları’nın en çok tercih edilenlerinden biridir. İzmir’den ulaşımın kolaylığı, tamamen korunmuş doğası, tertemiz denizi ve plajları yanı sıra ziyaretçilerini dinlendiren huzurlu misafirperverliği ile …

Seferihisar / Sığacık – Samos / Karlovassi

Ege’nin yeni tatil rotası haline gelmiştir.

Samos Adası, Yunan Adaları içerisinde sekizinci büyük adadır. Varoluşu ile bizden bir parça olan Samos, jeolojik hareketler sonucunda Anadolu’dan kopan bir parçadır. Samos tarihini ve doğal güzelliklerini birbirleri ile birleştiren adadır. Vathi, Karlovasi, Pythagorio, Marathokampos isimli 4 ana bölüme ayrılan ve bu dört bölümün belediyelerinden oluşan adanın başkenti Vathy Şehri’dir. Başkent Vathi, adanın kuzeydoğu tarafında yer alır. Geniş körfezi çevreleyen anfitiyatro şeklinde kurulmuş ve limanın hemen yanında bulunan Vathi şehri ile beraber Ege Denizi’nin muhteşem mavi rengi,sahil şeridi ve eşsiz plajları ile misafirlerini kucaklar. Ada son derece verimli topraklara sahiptir. Samos yemyeşil dağları, ünlü Samoitiko şarabının üretimi için ekilen ve göz alabildiğine uzanan üzüm bağları ve de dantel gibi kıyıları olan; orijinal dokusunu korumuş bir Ege Adası’dır.

Samos’un ekonomisi ağırlıklı olarak, 1980’li yılların başlarından itibaren gelişmekte olan turizm endüstrisine bağlıdır. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda ise bal, üzüm, zeytinyağı, zeytin, kuru incir, narenciye, badem ve çiçekler bulunmaktadır. Samos’da muskat üzümleri şarap üretimi için en çok tercih edilen ve yetiştirilen türdür. Tatlı muskat üzümlerinden üretilen Sisam Şarabı farklı isimlerle başka ülkelere de ihraç edilmektedir. Samos’un şarapları uluslararası alanda pek çok prestijli ödül kazanmıştır. Samos aynı zamanda el sanatları ile de anılmaktadır. Çanak çömlek , seramik, halı , keçi yününden çanta ve yerel tezgahlarda dokunan farklı desen ve renklerde kumaşlar üretilmektedir. Samos’un boydan boya uzanan kuzey ve güney hattı eşsiz sahillere ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyden esen rüzgârın hâkim olduğu kuzey hattında Samos denince sembol olmuş olan kalp şeklindeki plajı Potami onu takip eden 1800’lü yılların Samosu’na ekonomik anlamda damgasını vurmuş Karlovasi kenti izler. Karlovasi denildiğinde akla gelen ada ekonomisinde 1800’lü yıllarda var olmuş olan dericilik üzerine yaratılan endüstri geliyor, Günümüzde ise Atina’da kurulmuş olan Ege Üniversitesi’nin Matematik Bölümü burada yer almaktadır. Günümüz Karlovasi’si daha çok var olan öğrenci popülasyonu ile beraber gün be gün gelişmekte olan Sığacık’tan Karlovasi’ye kurulmuş olan dostluk köprüsü ile birlikte turizm alanında ada içerisinde ön plana çıkmaktadır.

“İki Yaka, Artık Birbirine Daha Yakın”

“Turkuaz - Yeşil Bir Sevda”

Yorum Yap