Top

Seferihisar Sığacık’ın tam karşısında yer alan Samos Adası, Sığacık’tan Karlovasi’ye kurulmuş olan dostluk köprüsü ile birlikte meraklılarını ve sevdalılarını yaratmıştır.

Karlovasi, harika bir geçmişe, zengin bir bugüne ve parlak bir geleceğe sahip bir ada şehridir.

Paleo (Eski) Karlovasi yüksekte olmasından dolayı olası saldırılardan korunmak üzere oluşturulmuş ilk yerleşim yeridir, bunu Meseo (Orta) Karlovasi  ve Neo (Yeni) Karlovasi takip etmiştir.

Eski Karlovasi – Orman içerisinden yukarı doğru çıktığınızda en tepedeki kiliseden eşsiz bir panoramik manzara sunar.

Orta Karlovasi – Otantik tavernalarında yemek yiyebileceğiniz görülmeye değer bir meydana sahiptir.

Yeni Karlovasi – Karlovasi’nin dükkanlar, cafeler ve tavernalarını bulabileceğiniz alışveriş ve sosyalleşme merkezidir.

“Eski Karlovasi”

“Orta Karlovasi”

“Yeni Karlovasi”

Karlovasi Tabakhaneleri ile ünlüdür. Deri işleme ve üretimi Samos’ta Osmanlı Dönemi’nin ana aktivitelerinden biri olmuştur. Karlovasi’de Riva da denilen bölgede öncelikle buhar sonrasında da elektrik ve petrol kullanılarak yaklaşık 50 tabakhane işletildi. Endüstrideki yeni gelişmeler beraberinde Karlovasi’nin tabakhanelerinin karşılayamadığı pazar değişimlerini getirmiştir. Tambakika (Karlovasi’deki tabakhanelere verilen isim) uluslararası rakipleriyle yarışamayacak hale geldiğinde ise üretimde ve ihraçta düşüş olmuştur ve bu da tabakhanelerin sonunu getirmiştir. Günümüzde ise tabakhanelerin kalıntıları turistlerin uğrak noktalarından biri olmuştur.

Karlovasi muhteşem mavi rengi,sahil şeridi ve eşsiz plajları ile misafirlerine unutulmaz bir tatil ve dinlenme imkanı sağlar.

Potami Plajı

Samos denince sembol haline gelmiş olan kalp şeklindeki Potami Plajı (Yunanca ‘da Potami nehir demektir) etrafını çevreleyen yemyeşil dağlara bakmaktadır. Tertemiz bir suya sahip olan Potami Plajı etrafında; birçok beach bar, kafeler ve restoranlar vardır. Yeni Karlovasi’den uzaklığı yaklaşık 5 kilometredir.

Seitani Plajları

Seitani plajları, çok nadir bulunan ve nesli tükenmekte olan vahşi doğası ve bitki örtüsü nedeniyle Natura 2000 korunmuş bölgelerinde bulunmaktadır. Bölgeye sadece Karlovasi limanından botla veya Potami plajının devamından yürüyerek ulaşılabilir. Etkileyici denize paralel dik yamaçları plajlardan ilki ve daha küçüğü olan Kakoperato Gorge’ye ev sahipliği yapar o da ikinci ve daha büyük olan Seitani plajına macera dolu bir kanyon geçiş rotası oluşturmaktadır. Bu iki plajın eski zamanlarda korsanların yaklaştıklarında vahşi sularında kontrollerini kaybettikleri için ‘Şeytan’ın plajı’ olarak adlandırıldığı söylenir. Ziyaret ettiğiniz sezona bağlı olarak, belki de Akdeniz foklarının doğum yapmak için bu kuytu koyları tercih ettiği bir zamana denk gelebilirsiniz.

Karlovasi Plajları

Karlovasi’nin kıyı şeridi boyunca uzanan birçok farklı uzunlukta kum veya taşlı plajları mevcuttur. Uzun yaz sezonunda serinlemek ve deniz keyfi sürerek rahatlamak için bu plajlar tercih edilmektedir.

Yürüyüş, doğal güzellikler ve şelaleler

Samos sadece yemyeşil dağları ve tertemiz denizi ile öne çıkmaz, birçok keşfedilmeyi bekleyen sürprizi de içinde barındırır. Toprak yapısı ve yüksek dağları küçük kaynaklara ve şelalelere ev sahipliği yapar ve en az 32 adet yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Karlovasi’den sadece 3 kilometre uzaklıkta Potami Plajı bölgesinde iki adet küçük lagün oluşturan unlu şelaleler vardır. Yürüyüş parkurunun başında Bizans kilisesi Matamorfisus tou Sotiros (Transfiguration) bulunmaktadır. Yürüyüş parkuru güneye doğru harika bir orman içerisinden akan kaynak suyu boyunca devam eder. Bu harika macera başladıktan sonra da aralarında küçük lagünler olan küçük ve  büyük şelaleleri keşfetmeye olanak sunar.

Eğlence

Yeni Karlovasi’nin yani sıra Karlovasi limanda da birçok cafe ve bar yer almaktadır. Farklı tarzda farklı mekanlar bulunmaktadır. Gene Karlovasi’de birçok festival, tatiller, gösteriler, tiyatral konserler, müzik konserleri yapılmaktadır. Beach barları, teras barları ve klupleri şehrin yerlileri yani sıra turistleri ve üniversite öğrencilerine de hitap etmektedir.

Cafe ve restoranlarda ağzınızı sulandıracak birçok çesit yemek ve tatlı mevcuttur. Yunan göçmenler, tüccarlar ve Küçük Asya etkisi ile harmanlanmış zengin bir yemek kültürü vardır.

Pirinç ile doldurulmuş keçi, ‘bourekia’ denilen kabak ve peynirli börekler, ‘giorti’ ismi verilen un ve keçi eti ile yavaş yavaş pişirilen geleneksel Samos yemeği ve ‘tiganites’ isimli kızartılmış hamur kekleri ziyaretiniz esnasında, taptaze deniz ürünlerinin yanı sıra deneyebileceğiniz özel lezzetlerdir. Yerel spesiyallerin birçoğunda zeytin yağı, aromatik bal, şarap, ouzo, ünlü Hamada zeytini, taze keçi eti, baharatlar ve çaylar vardır. Toplumda yeni bir Slow food sektörü ortaya çıkmış ve vatandaşların dikkatini çekecek kadar gelişmektedir. Bu sayede de ziyaretçiler adanın sunduğu sağlıklı ve besin değeri yüksek seçenekleri deneme fırsatını bulmaktadır.

Samos Şarabı

Samos şarabı çok iyi bilinir ve uluslararası olarak birçok kez ödüllendirilmiştir. Üretimi eski çağlardan beri sürmekte ve günümüzde, Ambelos Dağı’nın eteklerinde 900 metrelik yükseklikteki geleneksel teraslarda yetiştirilen ünlü “Mikrorogo” Muscat üzümü ile devam etmektedir. Şaraplar; uluslararası olarak ABD ve Çin’e olduğu kadar birkaçını belirtmek gerekirse Fransa, İsviçre, Belçika ve Almanya gibi Avrupa’daki pek çok ülkeye gönderilen, ödüle layık görülmüş ihracat ürünleridir.

Zeytinyağı

Samos’un zeytin bahçeleri, %0,8 ya da daha düşük asit seviyesine sahip olağanüstü yüksek kalitede sızma zeytinyağı üretmektedir. Üretilen iki temel zeytinyağı türü vardır. Yerel zeytinler lezzet açısından zengin, altın sarısı bir yağ oluştururlar ve yerel zeytinlerin “Koroneiki” zeytini ile kombinasyonu eşsiz, kadifemsi aromatik bir zeytinyağı ortaya çıkarır. Adanın üreticileri ürün kalitesiyle ilgili çeşitli sertifika ve belgelerle ödüllendirilmişlerdir.

Yorum Yap